Sabtu, 29 Jun 2013

Keistimewaan , Kelebihan, Faedah dan Khasiat Lecithin kepada tubuh badan.

Lecithin adalah gabungan kolina, inositol dan asid lemak penting yg lain.


Lecithin juga dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’….dalam kata ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu ‘terapung’ dalam darah…dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran..

Masih ramai lagi yang tidak tahu sebenarnya banyak lagi kelebihan, kebaikan dan faedah yang kita dapat dari Lecithin Shaklee ni kerana mereka lebih mengenali Lecithin sebagai vitamin untuk kuruskan badan, tetapi ketahuilah Lecithin bukan sekadar kuruskan badan.


FAEDAH LECITHIN

- Membersih dan melicin saluran darah (sebab itu lecithin ni lebih popular dalam set 

pengurusan berat badan)

- Sebagai pengemulsi lemak semulajadi dalam salur darah  yang power! (sebab ini juga, tiap

 set kurus ada lecithin)

- Mengawal penggumpalan platlet darah.

- Menggalakkan metabolisma lemak.

- Mencairkan lemak – turunkan paras kolesterol.

- Mengelakkan nyanyuk / penyakit alzhimer

Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin juga dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.


- Mencergas dan mencerdaskan otak, bagus untuk kanak-kanak juga. Lecithin ada dalam set

 perkembangan IQ dan kecerdasan kanak-kanak

- Menggalakkan penyerapan vitamin ADEK. 

Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn. Tanpa Lecithin yg mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2. Jadi dengan menambahkan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pasti ianya keputusan yg bijak.

- Mengawal kehilangan air oleh kulit.

- Menjaga kesihatan membran sel.

- Menjaga kesihatan saraf.

- Penting dalam penghasilan hormon.

- Untuk rambut yang sihat dan berkilat

- Mencantikkan otot dan kulit





SUMBER MAKANAN YANG TINGGI LECITHIN


- Soya

- Telur

Lecithin Shaklee dibuat daripada soya.




SIAPA YANG BOLEH MENGAMBIL LECITHIN?


- Mereka yang nak kurus termasuk ibu menyusu.

- Pesakit diabetes dan buah pinggang.

- Penderita stroke.

- Mereka yang kolesterol tinggi.

- Mereka yang mengalami inflamasi seperti pesakit gout

- Mereka yang sukar tidur 





KESAN KEKURANGAN LECITHIN


- keguguran rambut

- Tidak dapat memberi fokus dengan baik terutama kanak-kanak @ anda yang sedang 

belajar

- Sering sakit dan mengalami keradangan.


Perbezaan Lecithin Shaklee :

- diekstrak dari kacang soya organik bukan GMO, setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus, dan lemak tak tepu.
Credit : http://ayusihatanggun.blogspot.com/2013/03/kelebihan-khasiat-lecithin-shaklee.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Search