KEK GULA HANGUS BERSARANG
Ingredients
for caramel:-
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
Gula
digoreng dengan api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air
panas-kena berhati2 sebab nanti dia meletop letop. Tutup api & cepat
masukkan air panas tadi dan masukkan mentega kacau sampai mentega cair.
Ketepikan)
Ingredients
for cake:-
4 biji
telur
1 cawan
susu pekat
1 cawan
tepung gandum
2 sudu
teh soda bicarbonate
1 sudu
teh vanilla essence
Pukul telur sampai kembang & pekat. Masukkan
susu pekat and mix lagi. Tuangkan adunan kedalam blender dan tekan ON. Masukkan
tepung & soda bicarbonate yang telah diayak tadi dan esen vanila. Tekan On
lagi. Last baru masukkan gula hangs tadi. Tekan On lagi. Biarkan adunan dalam
blender selama 3-4 jam(tertutup) untuk mendapatkan 'span' yang cantik. Selepas
diperap, masukkan adunan kedalam loyang yang telah digris dengan butter(Tanpa
menggodak adunan tu, sebab dah trial & error kalau digodak sarangnya tak
begitu menjadi). Gunakan loyang 5", kalau nak kek yang tinggi( Ayu gunakan
loyang 7" aje)Tuang adunan terus kedalam loyang dalam oven. Bakar dengan
suhu 160C selama 60 minit. (Ayu bakar suhu 145c selama 90 minit untuk oven
saya) dengan menggunakan api bawah sahaja. Balance 20-30 terakhir, pakai api
atas dan bawah. Keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum potong
Selamat mencuba!!!
````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Tiada ulasan:
Catat Ulasan