Amalan bertungku adalah asas kepada amalan berpantang secara
tradisional yang dilaksanakan oleh masyarakat Melayu. Namun kini,
semakin ramai yang mencuba amalan ini ekoran daripada kebaikannya yang
diakui kepada ibu selepas bersalin.
Bertungku dilakukan sebelum ibu berbengkung. Amalan bertungku dilakukan
sama ada menggunakan seketul batu sungai atau alat tungku yang memang
banyak di pasaran. Tidak kira sama ada anda menggunakan tungku biasa
atau tungku berherba, kelebihannya tetap sama kepada wanita yang
mengamalkan.
Salah satu kebaikan bertungku adalah mengecutkan rahim dan mengeluarkan
darah beku. Darah dan lendir mestilah mengalir keluar sepanjang tempoh
berpantang 44 hari mengikut kepercayaan Melayu. Rahim wanita tidak akan
bersih sepenuhnya jika darah berhenti awal dan ini boleh mengugat
kesihatan.
Jadi, tujuan bertungku dan memakan jamu adalah untuk memastikan semua
kotoran dan toksin dikeluarkan daripada badan. Amalan bertungku juga
dipercayai dapat memecahkan lemak dalam badan yang berkumpul sepanjang
mengandung, mengecutkan rahim dan organ yang bengkak kerana bersalin,
mengembalikan tubuh badan kepada keadaan asal.
Ketika berurut, tukang urut yang mahir juga akan menaikkan rahim ibu
selepas bersalin ke atas untuk mengelakkan daripada rahim jatuh dan
mendapat penyakit lain di usia tua.
Biasanya amalan tungku dibuat dengan cara tungku tersebut dibakar dan
dibalut dengan daun serai, lengkuas, pandan dan lain-lain daun, kemudian
dilapiskan dengan kain. Alat tungku ditekap pada kawasan perut dan paha
selama sejam. Tetapi jika terlalu sibuk, sekurang-kurangnya peruntukkan
setengah jam untuk bertungku. Bagi ibu yang bersalin secara pembedahan
caesarean, perlu elakkan kawasan perut dan amalan bertungku hanya boleh
dilakukan selepas tiga ke empat minggu selepas bersaliln.
Oleh itu ibu selepas bersalin, jangan abaikan amalan tradisional ini
kerana ia mempunyai manfaat berpanjangan kepada kesihatan anda.
Sumber Pa&Ma
Pn Izad Daud| SID 883550
Whatsapp/SMS 011-11233493
call 019-6020620
Tiada ulasan:
Catat Ulasan